loading

Vuelta

De Vuelta a España, ook wel bekend als de Ronde van Spanje, is een jaarlijkse wielerronde die plaatsvindt in Spanje en soms erbuiten. De Vuelta is een van de drie grote wielerrondes, samen met de Tour de France en de Giro d’Italia, en vindt plaats gedurende drie weken in augustus en september.

De eerste editie van de Vuelta vond plaats in 1935 en sindsdien is het evenement uitgegroeid tot een van de belangrijkste wielerwedstrijden ter wereld. Het parcours van de Vuelta verandert elk jaar. Het parcours omvat vaak enkele van de zwaarste beklimmingen in Spanje, waaronder de Angliru en de Alto de l’Angliru.

In 2022 koos de Spaanse organisatie voor de medische ondersteuning voor het Star of Life Team, in navolging van de inzet bij de Vuelta in de jaargang 2009 door zijn rechtsvoorganger Service Médical. Ze kon de Vuelta veilig over de Nederlandse wegen worden geleid.

Sommige van de grootste namen in de wielersport hebben de Vuelta a España gewonnen, onder wie Jan Janssen in 1967, Eddy Merckx, Bernard Hinault, Miguel Indurain, Alberto Contador en Chris Froome.