loading

Giro

De Giro d’Italia van 2016 was de 99e editie van de beroemde Italiaanse wielerronde en vond plaats van 6 tot en met 29 mei 2016. De tour bestond uit 21 etappes en werd verreden door professionele wielrenners uit de hele wereld.

De route van de Giro d’Italia 2016 begon in Apeldoorn, Nederland en eindigde in Turijn, Italië. De renners moesten verschillende uitdagende etappes afleggen, waaronder enkele bergritten en een individuele tijdrit.

De Italiaanse organisatie koos, net als in de jaargang 2009, voor de inzet van de mobiele hulpverleners uit Maastricht/ Rotterdam. In dat jaar middels de inzet van Service Médical (SSM), de nieuwere editie 2016 met behulp van de rijdende rechtsopvolgers van SSM, het Star of Life Team. Zo werd de medische begeleiding in Paesi Bassi sluitend.

De uiteindelijke winnaar van de Giro d’Italia 2016 was de Italiaanse wielrenner Vincenzo Nibali. Hij wist de roze trui te veroveren na een sterke prestatie in de achtste etappe en slaagde erin om deze voorsprong te behouden tot aan de finish in Turijn. De Colombiaanse renner Esteban Chaves werd tweede, gevolgd door de Spanjaard Alejandro Valverde op de derde plaats.

De Giro d’Italia van 2016 wordt herinnerd als een van de meest spannende edities van de ronde, met tal van dramatische momenten en verrassende wendingen in de strijd om de overwinning. Het parcours was uitdagend en het deelnemersveld was sterk, waardoor de renners tot het uiterste werden gedreven tijdens de drie weken durende koers.